Данъкоплатците, които през годината закупуват осигурителен стаж при пенсиониране, могат да

...
Данъкоплатците, които през годината закупуват осигурителен стаж при пенсиониране, могат да
Коментари Харесай

Важно уточнение за закупуването на стаж при пенсиониране

Данъкоплатците, които през годината закупуват застрахователен стаж при пенсиониране, могат да понижат данъчната основа преди облагане с размера на направените вноски. Това припомнят от Националната организация по приходите във връзка почналата към този момент акция по подаване на данъчните заявления за приходите, получени през 2023 година

Припомнянето за прилагане на данъчни облекчения за разноските, направени за закупуване на стаж, е доста потребно, тъй като не е добре познато, а в последните години с плавното повдигане на наложителните години за стаж пораства броят на хората, които прибягват до тази мярка. В същото време, поради нарастването на минималния застрахователен доход всяка година, се усилва и цената на откупения стаж.

У нас има две благоприятни условия за откупуване на стаж. Хората с висше и полувисше обучение могат когато и да е да внесат осигуровки за времето на образование, в това число и за времето на докторантурата. Във втория случай човек може да купи до 5 години стаж при навършване на възрастта за пенсиониране. 

По последни данни на Национален осигурителен институт, които са за деветте месеца на 2023 година, стаж са купили 3013 от новите пенсионери. Средният интервал, който се заплаща, е 23,41 месеца, т.е. към 2 години. Това значи, че при най-малък застрахователен приход от 780 лева през предходната година междинното заплащане е било 3700 лева Ако се понижи приходът с този разход, отстъпката от крайния налог ще бъде 370 лева. 

Тази година разноските за закупуване на стаж стават още по-големи, тъй като прагът за обезпечаване скача до 933 лева. Това прави 184,73 лева на месец или към 2217 лева за една година. Ако още веднъж наклонността е да се купуват приблизително към две години недостигащ трудов стаж, сумата набъбва до над 4400 лева При 10% налог върху приходите, те може да донесат към 440 лева рабат от данъка, пресмята " Сега ". Това данъчно облекчение обаче ще може да се употребява при обявление на приходите за 2024 година

Прави усещане също, че в последните години пораства броят на хората, които купуват стаж. През 2022 година те са били близо 4100 души, а година по-рано са били към 3800.

За да се употребяват данъчни облекчения има значимо изискване - лицата не би трябвало да имат публични отговорности, подлежащи на наложително осъществяване, т.е. просрочени данъчни и други отговорности към бюджета, припомнят от Национална агенция за приходите. Това всеки поданик може да ревизира от данъчно-осигурителната си сметка, в случай че има персонален идентификационен код (ПИК).

От приходната организация чакат още веднъж повишен интерес към данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания, които остават същите и през тази година. Те може да се употребяват единствено от единия родител и са надлежно до 600 лева отстъпка от данъка за едно дете, до 1200 лева за две и до 1800 лева за три и повече деца. За развъждане на дете с увреждания сумата за приемане е до 1 200 лева като по едно и също време с това може да се употребява и елементарната данъчна отстъпка от 600 лева

Младите семейства могат да понижат годишната си данъчна основа с лихвите, заплатени по първите 100 000 лв. от главницата по ипотечен заем за закупуване на жилище. За да употребяват това данъчно облекчение, те би трябвало да са съпрузи, най-малко единият от тях да не е навършил 35 години към датата на подписване на ипотеката и жилището да е само за фамилията.

Друго облекчение, от което могат да се възползват данъкоплатците, е за намалена продуктивност. То е за лица с 50 и над 50% инвалидност и им дава опция да понижат данъчната си основа със 7920 лева

Гражданите могат да се възползват и от данъчното облекчение за ремонт на жилището - данъчната основа може да се понижи с до 2000 лева за направените през 2023 година заплащания за труд. Т.е. остъпката от налога е до 200 лева, само че е належащо притежателите да разполагат с документи, удостоверяващи заплащането за труд.

Годишната данъчна основа може да се понижи и с направените лични вноски за в допълнение непринудено осигуряване в общ размер до 10 на 100. Тази сума може да бъде понижена в общ размер до 10 на 100 и за персонални вноски за непринудено здравно обезпечаване и вноски по контракти за застраховки " Живот ".

Лицата, които през 2023 година са правили различни дарения, като да вземем за пример на Национална здравноосигурителна каса - за действия по отношение на лекуването на деца, финансирани с прехвърляния от бюджета на Министерството на здравеопазването или Център за асистирана репродукция, дарения за просвета или в интерес на лечебни заведения, обществени домове, БЧК и други, имат опция да понижат данъчната си основа с общо до 65% откакто приложат към годишната данъчна декларация копия на документи, удостоверяващи статута на лицето, което получава дарението, и че то е получено.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР